· 

Straatfotografie het summum

Straatfotografie

Wat fotografeer je en waar moet je op letten?

Straatfotografie, dat is voor veel fotografen het summum om eens helemaal met de stad, de omgeving en de mensen bezig te zijn. Met je camera de straat op is ontspannend en het geeft je veel inzichten over wie er in een stad rondlopen, wat mensen doen en wat jou bezighoudt.

Als je goed kijkt zie je dingen en die zijn soms zo leuk en verbazingwekkend dat je eigenlijk niet meer kan stoppen omdat elk moment opeens heel erg fotogeniek lijkt!

 

Ga er eens een dag op uit en neem je camera mee, loop door de straten van een stad, dorp of zelfs op een plek tijdens jouw vakantie en kijk rond. 
Je zult zien dat er veel gebeurt en dat er veel fotogenieke momenten, plekken en mensen zijn. 
Het leuke bij straatfotografie is dat je van tevoren kunt bedenken wat jouw onderwerp zou kunnen zijn. Ik ga vaak op pad met het idee dat ik een specifieke situatie wil fotograferen maar staar mij er niet blind op, het kan zijn dat er iets anders is dat de aandacht trekt en waar je graag foto's van maakt.

Het leuke van straatfotografie is dat je vrij bent in wat je fotografeert, hoe je het doet en waar je dat doet.

 

Fotografeer je in kleur of zwart/wit?

Als je naar de bovenstaande foto's kijkt, welke spreek je dan het meeste aan?

Veel straatfoto's worden in zwart/wit geplaatst (ik zeg hier geplaatst omdat ze vaak in kleur worden geschoten en later aangepast naar zwart/wit).
Is het een regel dat je in zwart/wit moet fotograferen?
Nee zeker niet! Sommige foto's spreken wat beter in zwart/wit dan in kleur maar soms is een kleurenfoto noodzakelijk om een bepaald onderwerp, dat wat kleurig is, te belichten. Soms is het omdat de fotograaf een voorkeur heeft om ze in zwart/wit te fotograferen. 
Kortom: Er is geen geschreven regel waarin staat dat een straatfoto in een bepaalde kleur moet worden weergegeven.

Waar moet je op letten bij straatfotografie?

Een belangrijk element van straatfotografie, is weten wat je wel en niet op de foto mag zetten. Wettelijk gezien is het toegestaan om op straat of in openbare ruimtes foto's te maken. Ga je echter een gebouw of winkel binnen, dan ben je gebonden aan de huisregels. Dat is op zich best gemakkelijk om te onthouden. echter het wordt een stuk complexer wanneer je mensen in zo'n ruimte wil portretteren.  Er vanuit gaande dat je zo'n portret op straat en in openbare ruimte mag maken is het publiceren daarvan een heel ander verhaal. De geportretteerde heeft namelijk het recht om de publicatie van een foto te verbieden mits hij/zij er een redelijk belang bij heeft.

Dit kan zijn dat je iemand hebt gefotografeerd die op een comprimerende plek is geportretteerd (stripclub/wallen enz) of iemand wordt op straat onwel, in dat geval is het fotograferen van de situatie niet gepast en wordt ten zeerste afgeraden.

 

Persoon wil niet geportretteerd worden
Wanneer je in de weer bent met je camera en iemand geeft aan absoluut niet gefotografeerd te worden, dan dien je dat te respecteren. Ondanks dat het een openbare ruimte kan betreffen is het netjes om de foto niet te maken. Echter wanneer een persoon je vraagt om de foto te zien en te verwijderen (als je hem wel hebt gemaakt) hoef je hieraan geen gehoor te geven. Je bevindt je in een openbare ruimte en de camera is jouw bezit.

 

Sta open voor een benadering

Het zal niet zo vaak voorkomen maar soms kan het zijn dat mensen je vragen wat je aan het doen bent en wat je met de foto gaat doen. Wees vriendelijk en vertel wie je bent en wat je aan het doen bent. Als men er om vraagt dan kun je de foto's laten zien (dit is niet verplicht. Sommige mensen vinden het heel leuk als je een foto van hen hebt gemaakt, in dat geval is het aardig om de contactgegevens te vragen om het achteraf op te sturen. Mensen zullen je dan op een heel andere manier zien en wie weet wat er nog voor moois uitkomt :)

 

Probeer niet op te vallen

Het klinkt misschien vreemd, maar probeer zo min mogelijk op te vallen wanneer je fotografeert. Op die manier krijg je de mooiste foto's en gaan mensen niet weigeren of poseren. Beste is daarom te werken met een teleobjectief (telelens). Wat je ook kunt doen is een vast punt kiezen en vandaaruit de omgeving gade te slaan en de situaties die jou aanspreken te fotograferen. Niettemin, het is een keuze die je maakt als je de straat op gaat. Ga je lopen of blijf je staan?

 

Let op je compositie

Wanneer je fotografeert focus dan niet alleen op de personen die je in het vizier krijgt. Het is belangrijk om in je hoofd alvast te bedenken wat je wel en wat je niet in je foto wil hebben. Let hierbij op storende elementen in de omgeving. Het beste om dit te ontwijken is om een plek te kiezen van waaruit je het storende onderdeel niet in je foto krijgt.

Vergeet hierbij ook de regel van derden niet, dit is een bewezen regel waarop een foto van kiekje opeens een foto wordt met een verhaal.

Besluit bij het bewerken of je jouw foto's in kleur of zwart/wit wil hebben. Soms maakt het dat een kleurenfoto veel storende elementen heeft.

Bij een compositie kun je ook denken aan een serie. Probeer in dat geval zoveel mogelijk foto's van jouw gekozen onderwerp te maken (zie hierboven waarbij de fotograaf alleen voorbijkomende fietsers heeft vastgelegd en waarbij er op een bepaalde plek licht in het gezicht scheen).

 

Gebruik de weersomstandigheden

Fel zonlicht zorgt voor harde schaduwen en interessante contrasten op straat. Regen laat voorbijgangers zich haasten en creëert fotogenieke reflecterende plassen. Een mistbank heeft iets onheilspellends en een lentedag laat het straatleven wat vrolijker lijken. Bij straatfotografie is het weer dus nooit een reden om niet op pad te gaan.

 

Experimenteer met je instellingen
Je hoeft niet alles op een manier te fotograferen, spelen met je instellingen kan een leuke uitkomst hebben. Met een lange sluitertijd kun je bewegingsonscherpte creëren waardoor je de foto dynamischer maakt. Met een korte sluitertijd bevries je het moment en staat alles stil. Let ook op de scherpte/diepte. Wil je de hele foto scherp of ga je ook werken met bokeh? 

Tot slot

Het belangrijkste van het fotograferen op straat is dat jij je er goed bij voelt.  Wees alert, kijk rond en laat alles op je inwerken. Je zult zien dat het resultaat soms verbluffend is. Wanneer je een keer geen goede shots hebt gemaakt, geen ramp, ga op een andere dag verder of kies een ander tijdstip of locatie en er  komen vast pareltjes van foto's uit.