Fotografie excursie herten 16 september 2023

Amsterdamse waterleidingduinen

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je urenlang wandelen, op gemarkeerde wandelroutes, over bestaande wegen en paden, door zelf te struinen of m.b.v. bestaande wandelingen. Honden en fietsen zijn niet toegestaan waardoor een wandeling er een is van ultiem genieten.

Herten fotograferen in de Amsterdamse waterleidingduinen
Herten in de Amsterdamse waterleidingduinen

Herten (en met een beetje geluk soms ook vossen) in de Amsterdamse waterleidingduinen fotograferen voelt als een safari in eigen land. De mooiste landschappen komen voorbij en als je denkt dat je moeite moet doen om een hert te vinden in deze prachtige omgeving, dan heb je het mis. Voor het herten spotten en fotograferen is hier een walhalla!

Bronsttijd september

De paartijd van de damherten heet bronsttijd. De bronst begint in de tweede helft van oktober. Een volwassen hert komt ieder jaar terug naar dezelfde plek in het bos waar hij een ondiepe kuil maakt, die hij besprenkelt met urine en waar hij de hinden opwacht. Na de bevruchting verlaten de hinden deze plek weer. Het bronstgeluid van het damhert is hoger en eentoniger dan van een edelhert. Gevechten tussen rivalen zijn niet zo heftig als bij edelherten en er vallen hoogstzelden slachtoffers. De bronstroep van een damhert klinkt als een snurkend gorgelend geluid en dit geluid draagt niet zo ver.

De draagtijd duurt ongeveer 229 dagen (32-33 weken), geboorte in juni, soms worden twee kalfjes geboren die worden gezoogd tot in de winter (bron: de Edelhert)

Fotografie

Om deel te nemen is het belangrijk dat je weet  wat de belichtingsdriehoek is (Diafragma/Sluitertijd en ISO waardes).

Om zoveel mogelijk vast te kunnen leggen heb je een spiegelreflex of een systeem camera nodig, het liefst met een zoomlens maar gelukkig blijven sommige herten netjes voor je staan en kun je redelijk dichtbij komen. 

Onderweg zul je met raad en daad worden bijgestaan en zal er uitgelegd worden waar je op moet letten, de compositie van je foto en hoe je het beste een foto maakt met de juiste belichting. Tijdens de wandeling zal er ook gewerkt worden met opdrachten en na afloop krijg je een uitnodiging om je foto's te delen in een veilige omgeving. Tijdens de wandeling ben je vrij om zoveel mogelijk vragen te stellen en hou er rekening mee: domme vragen bestaan niet!.

Workshop

De prijs van de workshop herten fotografie is
€45,00 dit is inclusief de toegangskaart voor de Amsterdamse Waterleiding Duinen, een dag parkeerkaart en een drankje voor aanvang. 

 

De workshop begint om 12:00. We beginnen met een uitleg over wat we gaan doen onder het genot van een kopje koffie/thee. Nadien gaan we gezamenlijk de duinen in om herten te spotten en de prachtige natuur vast te leggen.

 

Bij reservering krijgt u de details van de ontmoetingsplek. Heeft u geen vervoer, laat het dan weten. Uw fotograaf kan tot 3 mensen ophalen bij station Heemstede (zonder extra kosten).


Tot slot

De cursus is afhankelijk van het weer. Tot een dag voor aanvang kan de cursus verzet worden als de weersverwachting dusdanig is dat het niet verantwoord is om en u en uw camera op pad te sturen. Er zal dan een nieuwe datum in overleg met de deelnemers worden gepland.