· 

Maak foto's als een fotograaf

Maak foto's als een fotograaf

De belangrijkste regel bij fotografie is dat je er zin in hebt, dat je er plezier bij ervaart en dan komt de rest!
De belangrijkste regel bij fotografie is dat je er zin in hebt, dat je er plezier bij ervaart en dan komt de rest!

U heeft een camera gekocht en wil graag mooie foto's te maken. Wist u dat de meeste mensen niet verder komen dan de autostand van de camera?

Weliswaar maakt u regelmatig mooie kiekjes maar het blijft een gok hoe uw foto's worden en dit terwijl u zelf de regie in handen kunt hebben door de camera en haar instellingen te leren kennen en echt tot de fotografie toe te treden.

 

Natuurlijk is het begrijpelijk dat het u begint te duizelen wanneer er termen als diafragma, sluitertijd, ISO waardes, regel van derden, belichtingsdriehoek, compositie en nog veel meer voorbij komt, maar ik kan u vertellen dat het helemaal niet zo complex hoeft te zijn.

Laten we beginnen met te vertellen dat het vaak een klein beetje theorie en daarna voornamelijk doen is. 
De theorie blijft droge stof, daar is niets aan te veranderen, maar als je, nadat je deze droge stof tot je hebt genomen, echt gaat fotograferen, dan pas valt het fotografische kwartje. 

Een fotograaf is niet alleen maar iemand die weet hoe zijn of haar camera werkt, een fotograaf heeft ook oog voor detail.
Je kunt natuurlijk met je camera rondlopen en alles vastleggen dat je leuk vindt, maar vraag je dan af: Is dit wel een leuke foto?
Heb je zin om aan het einde van de dag (soms aan het einde van een vakantie) al je foto's door te spitten om erachter te komen dat er eigenlijk maar heel weinig zijn die echt leuk zijn?
Ik denk niet dat er veel mensen zijn die dat leuk vinden, het kan een enorme teleurstelling zijn.
Om dit te voorkomen kun je alvast bedenken vanuit welke hoek je een foto gaat maken. 
Loop rond, kijk rond en hurk ook eens om te zien of die positie mooi is. Je kunt zelfs met je handen een denkbeeldige foto uitbeelden om te zien of jouw compositie ook mooi gaat worden. Persoonlijk maak  ik in mijn hoofd een compositie voordat ik een foto neem. Het lijkt misschien complex maar dat is het helemaal niet. Ik ervaar het zelfs als een stuk voorpret voordat ik de foto neem en zie er erg naar uit om daarna de foto op mijn computer te bekijken.

In de praktijk zijn er meerdere invalshoeken (perspectieven). Ik noem hier de drie voornaamste: Kikvors (wanneer je door je knieën zakt), Ooghoogte (de meest gebruikte manier van fotograferen en vogelvlucht (wanneer je van bovenuit fotografeert).
Het leuke hiervan is dat je een onderwerp op alle drie de manieren kan uitproberen. Ikzelf heb weleens de camera op de grond gelegd, mijn objectief iets omhoog gezet en wachten totdat er iets (of iemand) voorbij komt. Dit geeft een enorm leuk resultaat en is ook een aanrader voor straatfotografie.

Productiefotograaf Minou Spits
Ook met productfotografie is het leuk om van boven af te fotograferen

Zoals je hierboven ziet is een vogelvlucht ook mooi om een product te fotograferen. Het voordeel is dat je de opmaak van een product (in dit geval een bord met een taartje er op) heel mooi in beeld kunt brengen. 
Maak je portretfoto's dan is het natuurlijk heel logisch dat je een foto op ooghoogte maakt. Wanneer je voor een portret kiest die vanuit beneden wordt gemaakt dan is de kans groot dat je delen van iemand uiterlijk (waar ze zelf misschien niet zo blij mee zijn) zodanig in beeld brengt dat de persoon er niet heel blij met is.
Een portretfoto vanuit vogelvlucht kan wel weer mooi zijn, een persoon die omhoog kijkt kan een heel leuk effect geven.
Het is natuurlijk wel mooi om een aantal posities te kiezen bij een portretfoto zodat de persoon in kwestie achteraf kan aangeven welke hij/zij mooi vindt.

Dit waren een klein aantal fotografietips maar hou deze site in de gaten, er komen er meer.

Veel fotoplezier!

Reactie schrijven

Commentaren: 0