· 

Uit in eigen land: Texel

Lekker uitwaaien op texel

Af en toe genieten in eigen land is goud waard!

Vorige week was fotocursus Nederland even op een break. Nee niet naar Cuba maar gewoon hier in eigen land en wel op Texel. Soms is het echt heerlijk om een klein bezoek te brengen aan ons eigen landje. Gewoon even om je hoofd even lekker te legen van alle beslommeringen en dagelijkse dingen om dan weer (letterlijk) verfrist thuis te komen. 

Ik werd getrakteerd door een goede vriendin op een weekje Texel en wat was het heerlijk!
Texel is een prachtig eiland met heel veel weidsheid, mooie vergezichten,prachtige stranden (zowel aan de Noordzee kust als de waddenkust).

Ons weekje was letterlijk stormachtig :) We hebben alle vormen van storm meegekregen, van windkracht 4 naar windkracht 7-8 en soms stoten van windkracht 9. 

 

Natuurlijk werden onze camera's niet thuisgelaten en werd het zwarte gevaarte meegesleurd over het hele eiland. Niet altijd zonder risico's omdat het zand niet zo best is voor welke camera dan ook. Die van mij kreeg na een stormachtig bezoek aan het strand dan ook wat kuren. 
Het begin met een snerpend geluid, alsof het zand in de camera zat, bij het gebruiken van de ontspanknop. Daarnaast begon de camera tijdens het fotograferen ook nog eens vast te lopen en had ik van die lelijke vlekken bij een hoog diafragma. In mijn specialistische oogpunt is dat vuil op de sensor.

 

Gelukkig blijkt mijn camera een bikkel en gek genoeg na een nachtje rust heeft hij het weer gedaan en was het knarsende geluid tijdens het gebruik van de  ontspanknop ook weer verdwenen. Het is en blijft mijn kleine *werkpaard.

 

 

De dagen nadien liep de camera weer als een zonnetje en kon ik mijn speeltjes uitproberen. Ik had nog een oude fish eye liggen en was eigenlijk van plan om hem weg te doen, maar mijn nieuwsgierigheid werd "getriggered" toen ik hem eenmaal weer in mijn handen had. Zou het wat zijn voor mijn camera met adapter?
Ik plaatste hem en jazeker, hij kon gebruikt worden. Weliswaar alleen als je de optie in je camera aanzet dat je camera zonder lens gebruikt kan worden, maar toch ik kon hem gewoon gebruiken. Ik heb tijdens mijn bezoek aan Texel al behoorlijk wat test foto's gemaakt en sommige zijn leuk/mooi, dus hij blijft in mijn collectie.

 

Daarnaast heb ik enige tijd geleden ook een glazen bol gekocht, deze had ik in mijn koffer gepropt om de opties te bekijken. Om wat te spelen.

De bol heeft voor mij niet echt heel veel toegevoegde waarde, maar misschien heb ik mij er niet genoeg in verdiept?
Als iemand mooie voorbeelden heeft voel ik mij van harte aanbevolen.

 

Enfin, ik had het over Texel. Het eiland heeft veel te bieden, de mooie stranden, de mooie vergezichten, de leuke dorpjes en stadjes zoals Den Burg, een mooie authentieke stad waar je ook nog even leuk kan shoppen zoals voor souvenirs :) en geschiedenis.

 

Ik was al eens op Texel geweest en het dorp "Oude Schild" is denk ik wel een die velen tot de verbeelding spreekt. Je kunt vanaf hier een boot nemen om de wadden te bezoeken, op zoek te gaan naar zeehonden of gewoon een  lekker bakje koffie of thee te verorberen in een van de restaurants die aan de haven liggen.

In de 17e eeuw was Oudeschild een dorp met internationale betekenis dankzij de Rede van Texel. Hiervandaan vertrokken veel VOC-schepen. Het dorp beleefde toen een glorietijd, onder meer omdat de schepen op Texel proviand insloegen. In de periode daarvoor heette het dorp nog 't Schilt.

Bron: Wikipedia

 

Naast de 17de eeuwse invloeden, die zeker ook terug te vinden is als je naar de datering van sommige huizen kijkt, heeft Texel ook een recentere geschiedenis.
In de tweede wereld oorlog waren er veel Georgiërs, in die tijd nog Sovjets, die door de Duitser gevangen waren genomen. Naarmate de geallieerden verder oprukten en de Duitsers steeds verder werden teruggedrongen, eindigden de Georgiërs op Texel. Daar kwamen zij, in beginsel heel succesvol, in opstand tegen de Duitsers bij de Koog. Maar omdat er steeds meer Duitse Militairen werden aangevoerd vanuit Den Helder.De opstand der Georgiërs heeft het leven gekost aan 120 Texelaars, minstens 565 Georgiërs, en ongeveer 812 Duitsers

Meer informatie over de opstand van de Georgiërs op Texel: Russenoorlog

 

Er valt nog veel meer te vertellen over Texel, het prachtige eiland tussen de Noord- en de Waddenzee. Ik kan alleen maar zeggen: Ga het zien en geniet met volle teugen!

 

Tot slot: 

 

Misschien vraag je je af wat voor ras mijn werkpaard is?
Ik gebruik voor alledaags gebruik de Sony A7. Ik was al bekend met Sony A99 (beide full frame camera's). Naast de Sony gebruik ik voor mij professionele opdrachten een Canon 5D mk IV met diverse L-lensen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0