· 

Fotografiereis paradijs Cuba

Havana & Vinales, Cuba fotoreis paradijs

Van groothoek tot detail Cuba heeft het allemaal!

Voor het tweede jaar besloot ik in oktober weer een fotografie reis naar Cuba te organiseren.
Als geen ander weet ik hoe deze prachtige stad "Havana" haar mooiste kant kan laten zien. Ik kom immers al enige jaren op Cuba en weet van de hoed en de rand :)

De reis startte op zaterdag 12 oktober in het oude Havana, het startpunt van een week vol met belevenissen, indrukken en natuurlijk de mooiste foto's.

Een deel van oud Havana (Havana vieja) staat op de Unesco Wereld efgoedlijst en dat is duidelijk te zien. Vele oude gebouwen zijn daar naar oude glorie hersteld.

Dat niet het gehele oude Havana voldoet aan onze veiligheidsnormen is wel te zien wanneer je. rondloopt. Grote gaten tussen de bebouwing of zelfs nog een berg puin, herinneren ons er aan dat het niet even zeker is dat een nog bestaand gebouw hier nog een tijd zal blijven staan.

We vervolgen onze reis en op de tweede dag ondernemen wij een fietstocht in de wijk Vedado. We fietsen langs Plaza de Revolution (alwaar Fidel vroeger zijn ontzettend lange toespraken hield), gaan naar Havana Centro voor een rondleiding over de Callejon de Hamel en fietsen weer terug naar Vedado voor een bezoek aan het enige bos dat Havana rijk is, el Bosque. Daar houden wij een kleine pauze en zijn wij getuige van de rituelen die men uitvoert vanuit het geloof Santeria*.

Aansluitend gaan wij met een cocotaxi (een gemotoriseerd karretje) terug naar de Callejon de Hamel waar iedere zondag een groot festijn is waar de Afro-Cubaanse cultuur duidelijk wordt beleefd.

De derde dag vertrekken wij naar de Vinales. In deze regio, die bekend staat om haar tabaksplantages, vinden wij even de broodnodige rust en genieten wij van een paardrijtrit dat ons leidt naar prachtige vergezichten en naar diverse gelegenheden om ons even bij te laten komen. Vinales is natuur, waar je ook kijkt, het groen is overal te zien. Het stadje zelf is een oase van rust en geeft je alle mogelijkheden om te onthaasten. 

Natuurlijk staat de regio Pinar del Rio (waar Vinales zich bevindt) bekend om haar tabaksplantages en een bezoek kun je bijna niet vermijden.

Het gekke is dat ik al jaren op Cuba kom, ik ook al eerder in Vinales ben geweest maar tot deze reis nooit een tabaksplantage had bezocht.  Hoe Cuba onderlegd ik ook ben, ik heb werkelijk genoten van dit uitstapje :)

Natuurlijk is een reis niet zonder hobbels, de dag van de paardrijrit hadden wij ook afgesproken met de Cubaanse band "Lachy y la Suprema Ley" een photoshoot stond gepland in Pinar del Rio.

 

Onze gids had het bij onze laatste stop voor het einde enorm naar zijn zin. Een collega kwam met zijn groep aan op het punt waar we nog even een drankje en hapje deden. En er is geen Cubaan die een glaasje rum zou laten staan. Onze Cubaanse gids had in de andere gids een drinkmaat gevonden en de rum vloeide rijkelijk. Hoe ontspannen de rit ook was, we moesten toch echt op tijd weg. 

 

Wat later dan gepland reden we naar het startpunt alwaar wij ons haasten om nog even te douchen en onze dag te vervolgen met een taxi voor de photoshoot met de band naar Pinar del Rio te reizen. 

De shoot was gelukkig succesvol maar wel een strijd met het licht. Het werd steeds meer donker maar uiteindelijk hebben we toch de foto's kunnen maken en konden wij, een klein beetje aangeschoten, aan onze weg terug naar Vinales beginnen.

Een lekkere maaltijd in dit prachtige stadje was de kers op de taart van deze mooie dag!

 

Na twee dagen in relatieve rust is het weer tijd om terug naar Havana te gaan. We vertrekken 's morgens vroeg met de taxi terug naar Havana. In Havana aangekomen doen we het rustig aan en genieten nog even na en nemen een drankje en hapje op het oude plein en slenteren door de buurt op zoek naar het perfecte plaatje.

 

De stad Havana is in al die jaren dat ik er kom enorm veranderd. Nee niet de gebouwen en zeker ook niet de mensen, maar het is meer bedrijvig geworden. Vele mensen mogen tegenwoordig zelf een onderneming*starten en dat gebeurt ook. Niet van die enorme zaken waar je je waant in een Europees warenhuis, maar van die kleine uitbaters die vanuit een  klein geimproviceerd raampje van alles verkopen, van onderbroeken tot aan aanstekers of schroeven.

Tevens vind je tegenwoordig een scala aan eettentjes. Was er vroeger nog ergens een plek waar je lekker kon eten en je vooral op tijd moest zijn want anders was het eten gewoon op, nu zijn er diverse kleine bars en restaurants waar je van de Cubaanse creoolse maaltijd tot aan echte Italiaanse pasta kunt eten.

 

*Een van de cursisten had als thema dan ook de mensen die aan het werk zijn gekozen.

 

De laatste dag vertrekken we naar Negropolis Cristobal Colon oftewel cemetario de Colon in Vedado, een wijk dat tegen Havana Centro aanligt maar toch te ver is om even naar toe te lopen. De begraafplaats is zo'n beetje de grootste van Latijns-Amerika en geeft je uren aan bezienswaardigheden. Van enorme graven van de Bomberos die ooit omkwamen tijdens een van de ergste branden in het oude Havana, tot aan het graf met de dobbelstenen.

Wij worden begeleidt door een van de mensen die werken op deze begraafplaats, niet om gevraagd maar hey dit is Cuba. De man vertelt ons van alles en elke vraag naar een bepaalde grafsteen wordt ingewilligd door er naartoe te lopen en zijn uitleg te geven. Zelf als ik vraag naar een knekel torenflat (je leest het goed) waar mensen al na zo'n 3 jaar in een betonnen kistje in een van de stellages worden gestopt. Mijn Spaans blijkt toch niet zo duidelijk als ik had gedacht en we worden gebracht naar een graf met een metalen deksel. Vol trots tilt de man de deksel op en zien wij overblijfselen van mensen die ooit ergens op de begraafplaats hebben gelegen. Waarom zij in de sarcofaag zijn geplaatst is ons een raadsel en uitleggen doet hij ook niet.

 

Al met al een enerverende dag en de warmte maakt dat je ongelooflijk dorstig wordt. Na afloop zijn wij dan ook op zoek gegaan naar een rustig plekje dat in de schaduw lag en waar we een heerlijke Limonada Natural verobereden.

 

De laatste reisdag was ten einde. 's Avonds genoten we nog van een heerlijke maaltijd en op de dag van vertrek hadden we allemaal nog even tijd om de nodige souvenirs in te slaan waarbij de rum natuurlijk  niet mocht ontbreken!

 

 

Hond op straat van Havana
Slapende hond op straat

 

Wil je ook met mij mee op avontuur naar dit fantastische land?
Dat kan, in oktober 2020 organiseer ik weer een fotografiereis naar Havana en Vinales. We beginnen in Havana en nemen halverwege de week een paar dagen rust in het mooie natuurgebied.

Kijk op de pagina fotografiereizen en lees verder.

 

 

 

 

*Santeria is op Cuba een van de grootste geloofsovertuigingen. De rituelen vinden op diverse plekken in de stad plaats. Deze rituelen zijn niet voor iedereen geschikt en je hoeft dit dan ook niet te zien of fotograferen als je dit niet wil.

Reactie schrijven

Commentaren: 0