· 

Wat maakt fotograferen nou zo leuk?

Foto's maken in mijn hoofd

Mensen vragen mij soms of ik er na zo'n +30 jaar fotograferen nou niet een keer klaar mee ben...Mijn antwoord is steevast "NEE"!

Fotograferen is voor mij, maar ook vorige sommige anderen, een manier om anders naar de wereld te kijken. Ik maak als ware plaatjes in mijn hoofd alvorens ik mijn camera pak. Deze plaatjes worden gevormd door de omgeving. Ik kijk, observeer en maak al een foto in mijn hoofd.
Wanneer ik dan de foto voor mij zie, pak ik de camera en probeer deze ook vast te leggen zodat iedereen mijn hersenspinsel kan zien.

 

het is altijd beter om dat moment vast te leggen dan dat je het mis
Café de Dijk op de Zeedijk in Amsterdam

Als ik dan aan de wandel ben, probeer ik de onderwerpen te selecteren wanneer ik voorbij loop. Soms komt het goed uit de verf maar soms ook helemaal niet. In mijn hoofd heb ik de mooiste foto van Nederland gefotografeerd, maar als ik mijn camera gebruik en ik kijk dan op het ieniemini (hoe schrijf  je dat eigenlijk?) scherm dan valt het soms toch wel een beetje tegen.


Moet dan elke foto een topper zijn?

Het antwoord is vrij simpel. NEE!

Mij is ooit verteld dat een foto een verhaal moet vertellen, niet zozeer hoeft uit te blinken in een top foto. Soms heb je gewoonweg niet de tijd om je camera te pakken, alles in te stellen en hoppa..het moment dat je wilde vastleggen is weg.

Ik zeg altijd, pak die camera en schiet, al is het op de auto-stand, het is altijd beter om dat moment vast te leggen dan dat je het mist. En eerlijk is eerlijk, soms is die auto-stand op je camera ook best wel aardig voor je en lijkt het te kloppen.

 

Nu hoor ik je denken "promoot je nou de auto-stand?" Nee zeker niet, want fotograferen is niet alleen een camera vasthouden en de knop indrukken om tot mooie plaatjes te komen. Ik promoot zeker dat mensen leren met hun camera om te gaan, te weten wat iso waardes zijn, diafragma en natuurlijk sluitertijden. Ook ben ik een voorstander om je te verdiepen in composities en perspectief.

 

Ik ga nu wel weer wat in de detail, mijn relaas moet zijn dat het gewoonweg hartstikke leuk is om te fotograferen, de wereld te bekijken met een fotografische blik en je helemaal zen te voelen met alles dat om je heen gebeurt. 
Dat is wat (voor mij althans) fotograferen nou zo ontzettend leuk maakt!

Reisfotografie een must voor iedere fotograaf?

Iedere fotograaf krijgt op een gegeven moment de kriebels. Je begint met fotograferen, je bekwaamd je verder, je reist stad en land af voor de mooiste plaatjes en dan komt de vraag...Neem ik mijn apparatuur mee naar andere oorden buiten onze landsgrens.

 

De stelling voor deze mensen is nu dan ook: Reisfotografie een must voor iedere fotograaf?

 

Als ervaren fotograaf die werkt in opdracht kan ik dit alleen alleen maar volmondig beantwoorden met een JA!

 

Voor mij is een vakantie met een camera om mijn nek de ultieme vorm van ontspanning. Je kijkt anders, je denkt anders en je neemt alles in je op. Van het nutteloze tot de mooiste momenten, plekken, mensen en zo kan ik nog even doorgaan.

 

Op reis gaan als fotograaf is toch wel een prachtig moment, voor mij het moment van ontstreden en ontspanning. Geen deadlines, geen hoge verwachtingen (behalve die je aan jezelf stelt) en geen ongemakkelijk momenten. 

 

Wat neem je eigenlijk mee als je in het buitenland gaat fotograferen?

Heel simpel natuurlijk :) Als eerste je camera. Ikzelf heb voor het reizen een andere camera dan die waar ik opdrachten mee fotografeer.  Dit doe ik omdat ik 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0